Ахмет Байтұрсынов
атындағы Қостанай
өнірлік университеті
Басқа халықтардан кем болмас үшін біз білімді,
бай, hәм күшті болуымыз керек.
Білімді болуға оқу керек, бай болуға кәсіп керек,
Күшті болуға бірлік керек.
А. Байтұрсынов

Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологиясы

 «Мал шаруашылығының өнімдерінің өндіру технологиясы» білім беру бағдарламасы бойынша

бакалавриатының түлек моделі

 

Мал шаруашылығы өнімдерін өндіру технологы-бұл мал шаруашылығы және мал шаруашылығы өнімдерін бастапқы өңдеу саласындағы өндірістік процестерді басқару және әкімшілендіру білімі бар, ауыл шаруашылығы малдары мен құстарын азықтандыру, өсіру, селекциялау саласындағы ғылыми зерттеулердің қазіргі заманғы әдістерін пайдалану бойынша жан-жақты маман.
Білім беру бағдарламасының мақсаты

АӨК кәсіпорындарының өнімділігі мен рентабельділігін арттыру мақсатында малды азықтандырудың, ұстау мен өсірудің қазіргі заманғы технологияларын әзірлейтін, мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын өндірудің және бастапқы өңдеудің қазіргі заманғы экологиялық қауіпсіз технологияларын пайдаланатын жоғары кәсіби мамандарды даярлау

Берілетін дәреже
6B08201-Мал шаруашылығының өнімдерін өндіру технологиясы білім беру бағдарламасы бойынша ауыл шаруашылық бакалавры
Маман лауазымдарының тізбесі
Мал шаруашылығы бөлімінің бастығы, мал шаруашылығы өнімдерін бағалау жөніндегі маман, мал азығының сапасы жөніндегі зертхана меңгерушісі, мал тұқымын асылдандыру ісі жөніндегі инспектор, мал шаруашылығы өнімдерін өндіруді ұйымдастырудың технолог-менеджері, бас зоотехник, зоотехник-селекционер, генетик, гипполог, мал өсіруші, зоопсихолог, инженер-балық өсіруші, сүт және сүт өнімдерінің технологы, тамақ өндірісінің технологы, ихтиолог, Бұғы өсіруші, аңшы, құс өсіруші, ара өсіруші, фермер, техник-ұрықтандырушы,асыл тұқымды малесепші, ғылыми қызметкер, колледж, лицей оқытушысы
Кәсіби қызметтерінің нысандары
ауыл шаруашылығы министрлігінің мемлекеттік мекемелері, ғылыми-зерттеу институттары мен орталықтары, кәсіптік-техникалық оқу орындары, жоғары оқу орындары, фермерлік шаруашылықтар, кешендер, құс фабрикалары, ипподромдар, зоопарктің асыл тұқымды зауыттары, қорықтар, мал шаруашылығы бағытындағы кәсіпорындар, қайта өңдеу өнеркәсібінің өндірістік кәсіпорындары мен зертханалары
Кәсіби қызметтерінің функциялары

 Мал шаруашылығы және құс шаруашылығы өнімдерін өндіруді ұйымдастыру және басқару; малдарды, құстарды зоотехникалық және асылдандыру есебін жүргізу; мал азығын өндіруді және дайындауды ұйымдастыру, мал азығының қажеттілігін есептеу, мал азығының құрамы мен сапасын химиялық талдау; мал шаруашылығы өнімдері мен шикізатын бастапқы қайта өңдеу; мал шаруашылығы өнімдерінің маркетингі және өткізу; селекциялық-асыл тұқымдық жоспарларды әзірлеу, жасау және орындау; Мал шаруашылығы объектілерін салу кезінде жобалау-сметалық; ғылыми зерттеулер мен әзірлемелер жүргізу; мамандық бейіні бойынша орта кәсіптік оқу орындарында сабақтар өткізу. Семинарлар мен конференциялар жұмысына қатысады

Жеке қабілеттері 

- белсенді өмірлік ұстанымымен, азаматтық сана-сезімімен, заңға бағынушылығымен, өзінің азаматтық құқықтарын, бостандықтары мен міндеттерін түсінумен айқындалатын Отанға деген сүйіспеншілікпен көрінетін патриотизм.

- ізгілік, адалдық, ар-ождан, басқа сенімдерге төзімділік, бейбітшілік пен әдет-ғұрыптарға көзқарастар, парасаттылық, мейірімділік.

- эрудит, сыни және эмоциялық ойлау, шет тілін білу, ақпараттық-коммуникациялық технологияларды меңгеру, өмір бойы білім алу.

- еңбекқорлық, жауапкершілік, икемділік, командада жұмыс істей білу, төтенше жағдайларда стандартты емес шешімдер қабылдау қабілеті.

- мақсатқа ұмтылу, өзіне талап ету, өзін-өзі бақылау, ұйымшылдық, коммуникабельділік, жалпы мәдениеттің болуы, ерік-жігер, белгіленген мақсатқа жету қабілеті.

- түсініктерді, ойларды, сезімдерді, фактілер мен пікірлерді білдіруі және түсінуі, сондай-ақ оқу кезінде, жұмыста, үйде және демалыста лингвистикалық тұрғыдан сәйкес өзара әрекеттесуі

Оқыту нәтижелері (Дублин дескрипторлары)

Білім беру бағдарламасын аяқтаған соң түлектер істей алады:

1) қайта өңдеу және мал шаруашылығы кәсіпорындарында өндірістік қызметті жүзеге асыру;

2) мал шаруашылығы шикізатының, материалдарының, дайын өнімдерінің сапасын бағалау мен бақылаудың әртүрлі әдістерін таңдау және пайдалану;

3) жануарларды ұстау режимін таңдау және сақтау, азықтандыру рационын құру;

4) мамандарға да, маман еместерге де ақпараттар, идеялар, проблемалар мен шешімдер туралы хабарлау;

5) мал табынының өсімін жақсарту, ауыл шаруашылығы жануарлары мен құстарының төлінің өнімділігі мен шығуын, селекция мен биотехнологияны арттыру бойынша іс-шаралар жүргізу.


PDF