Қайта өңдеу технологиясы және стандарттау кафедрасы
Смолякова Валентина Леонидовна
Қайта өңдеу технологиясы және стандарттау
кафедрасының меңгерушісі м.а.
техника ғылымдарының кандидаты, аға оқытушы
Телефоны: +7 (7142) 558480
Кабинеті: 422, 2-ғимарат
E-mail: smolyakova-v@mail.ru
|
|
Кафедра жайында
Білім бағдарламалары
Бакалавриат:
- 6В07201 - Азық-түлік өнімдерінің технологиясы
- 6В07202 - Өсімдік шикізатынан жасалған өнімдерді өңдеу және өндіру технологиясы
- 6В07501- Азық-түлік өнімдерінің өндірісіндегі стандарттау және сертификаттау
Кафедраның профессорлық-оқытушылық құрамы
- Еріш Нұрбол Амантайұлы
- Здерева Людмила Байзаковна
- Жанабаева Карина Кусмановна
- Кожагалиева Гульназ Сансызбаевна
- Кехтер Ирина Васильевна
- Куанышбаева Асемгуль Адильбековна
- Молдахметова Замзагуль Корганбековна
- Мухамедов Талгат Амангалиевич
- Саидов Анзор Мусаевич
- Смолякова Валентина Леонидовна
- Тлеубаева Зарина Бауржановна
- Төлеміс Тұрсынай Серікқызы
- Хасенов Уралбай Байзакович
- Щербаков Александр Михайлович
- Шпис Алла Александровна
Кафедраның лаборанттары
- Ахметова Ботакоз Амирбековна
- Ефанова Лариса Александровна
Оқу курстары
Оқу және ғылыми зертханалар
Ғылыми бағыттар
|
Телефон: +7 (7142) 558480 (лаборанттық)
Адрес: Қостанай қ, Абай к-сі 28, 2-ғимарат 328 кабинет (оқытушылар) 431 кабинет (лаборанттар)
|
Кафедра туралы
Қайта өңдеу технологиясы және стандарттау кафедрасы 2002 жылдың 1 қыркүйегінде құрылды, оның алғашқы меңгерушісі Қазақстан жағдайында педагогикалық және өндірістік жұмыстардан тәжірибесі бар, ауылшаруашылық ғылымдарының докторы, профессор В.И. Кальнаус болды. 2004-2014 жылдар аралығында биология ғылымдарының кандидаты, доцент П.Ф.Касьянов, ал 2014 жылдан бастапкафедраның меңгерушісі қызметін атқарушы В.Л.Смолякова.
Қайта өңдеу технологиясы және стандарттау кафедрасының білім қызметтерінің сапасын арттыру аясындағы басым мақсаты әлемдік стандартқа сәйкесетін, білім қызметімен тұтынушыларды қамтамасыз ететін, деңгейде оқу қызметін іске асыру болып табылады.
Білім бағдарламасын жүзеге асыру оқытылатын пәндер бағытына сәйкесетін және жүйелі түрде ғылыми және ғылыми-әдістемелік қызметтерді иеленетін, базалық білімі бар, ғылыми-педагогикалық кадрлармен қамтамасыз етіледі.
Кафедрада 14 штатты оқытушылар қызмет атқарады, соның ішінде 5 ғылым кандидаттары Смолякова В.Л., Молдахметова З.К., Щербаков А.М., Здерева Л. Б.,Хасенов У.Б., 6 магистр Еріш Н.А., Төлеміс Т.С., Тлеубаева З.Б., Саидов А.М., Жанабаева К.К., Куанышбаева А.А.
Кафедрада пәнді оқыту қазақ және орыс тілдерінде жүргізіледі. Барлық пәндер оқу-әдістемелік кешендермен толықтырылған. Кафедраның негізгі пәндері зертханалық сыныптармен жабдықталған.
Студенттер Қостанай қаласының, «Иволга-Холдинг» ЖШС, «Костанайский Мелькомбинат» АҚ, «Баян-Сулу» АҚ, НаЦЭкС ҚФ АҚ, «Алтын-Нан» ЖШС сияқты озық кәсіпорындарында тәжірибеден өту үшін базалармен қамтамасыз етілген.
Оқу, оқу-әдістемелік және ғылыми жұмыстардың барлық түрлері бойынша аграрлық-биологиялық факультетте жетекші орынды иеленеді.
ОҚУ КУРСТАРЫ
Қайта өңдеу технологиясы және стандарттау кафедрасына бекітілген оқу пәндерінің тізімі
Бакалавриат
Курс атауы |
Кредиттер саны |
Бағдарлама жетекшісі |
МК/ ТК |
6В07501- Азық-түлік өнімдерінің өндірісіндегі стандарттау және сертификаттау |
|||
Кәсібиқазақ (орыс) тілі |
2 |
Молдахметова З.Қ. |
МК |
Квалиметрия (к.) |
3 |
Бугубаева А.У. |
МК |
Өнім және процестер сапасын басқарудың статистикалық әдістері |
2 |
Еріш Н.А. |
ТК |
Астықтың сапасын сараптау |
3 |
Еріш Н.А. |
ТК |
Астықты қабылдау және сақтау кезіндегі стандарттау |
3 |
Мухамедов Т.А. |
ТК |
Астықтың сандық және сапалық есебі |
3 |
Еріш Н.А. |
ТК |
Өнімнің сапасын сараптау |
3 |
Еріш Н.А. |
ТК |
Ұн және кондитерлік бұйымдарды стандарттау |
3 |
Мухамедов Т.А. |
ТК |
Қайта өңдеу кәсіпорындарындағы технохимиялық бақылау |
3 |
Хасенов У.Б. |
ТК |
Сертификаттауды құжаттамамен қамтамасыздандыру |
3 |
Мухамедов Т.А. |
ТК |
Өнімдерді сынау, бақылау және қауіпсіздігі |
3 |
Мухамедов Т.А. |
ТК |
Өнімнің сапасын басқару |
3 |
Мухамедов Т.А. |
ТК |
Өндірісті метрологиялық қамтамасыз ету |
3 |
Мухамедов Т.А. |
ТК |
Астық өңдеу кәсіпорындарының технологиялық жабдықтары |
3 |
Еріш Н.А. |
ТК |
Қайта өңдеу өңдірістерінің технологиялық машиналары мен жабдықтары |
3 |
Еріш Н.А. |
ТК |
6В07202-Өсімдік шикізатынан жасалған өнімдерді өңдеу және өндіру технологиясы |
|||
Кәсібіорыстілі |
|
Молдахметова З.К. |
МК |
Өңдеу өндірістерінің технологиясы |
3 |
Еріш Н.А. |
МК |
Қайта өңдеу өндірістерінің инновациялық технологиялары |
3 |
Хасенов У.Б. |
ТК |
Тағам өндірістерінің процесстері мен аппараттары |
3 |
Еріш Н.А. |
ТК |
Өңдеу өндірістерінің технологиялық машиналары мен жабдықтары |
3 |
Еріш Н.А.
|
ТК |
Астық өңдеу кәсіпорындарында технохимиялық бақылау |
3 |
Кожагалиева Г.С. |
ТК |
Ұн және кондитер бұйымдарын өндіру кәсіпорындарының жұмысын ұйымдастыру |
2 |
Хасенов У.Б. |
ТК |
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі |
2 |
Еріш Н.А. |
ТК |
Өңдеу өндірістерінің жалпы технологиясы |
5 |
Хасенов У.Б. |
ТК |
Астықтың технологиялық сипаттамасы |
3 |
Хасенов У.Б. |
ТК |
Ұн және кондитер бұйымдарын өндіру технологиясының негіздері |
3 |
Хасенов У.Б. |
ТК |
Азық-түлiк өнімдерінің тауартануы |
3 |
Кожагалиева Г.С. |
ТК |
Азық-түлiк өнімдерінің реологиясы |
3 |
Кожагалиева Г.С. |
ТК |
Астықты қабылдау және сақтау технологиясы |
3 |
Хасенов У.Б |
ТК |
Нан және нан бұйымдарының технологиясы |
3 |
Хасенов У.Б |
ТК |
Ұнды және кондитер бұйымдарын сынау, бақылау және қауіпсіздігі |
3 |
Мухамедов Т.А. |
ТК |
Ұннан жасалатын кондитер бұйымдарын өндіру кезіндегі өндiрiстiк-технологиялық бақылау3 |
|
Мухамедов Т.А. |
ТК |
Ұн өндіру және сақтау кезіндегі өлшеу және сынау |
3 |
Мухамедов Т.А. |
ТК |
Ұннан жасалатын кондитер бұйымдарын өңдіру технологиясы |
3 |
Мухамедов Т.А. |
ТК |
Өңдеу өндірістері өнімдерінің тағамдық құндылығын жоғарылату |
3 |
Хасенов У.Б. |
ТК |
6В07201 - Азық- түлік өнімдерінің технологиясы |
|||
Кәсіби қазақ (орыс) тілі |
3 |
Молдахметова З.К. |
МК |
Тамақ өнімдері технологияларының теоретикалық негіздері |
5 |
Хасенов У. Б. |
МК |
Тамақ ҿндірістердің жалпы технологиясы |
5 |
Хасенов У. Б. |
МК |
Тағам өндірістерінің процесстері мен аппараттары |
3 |
Еріш Н. А. |
ТК |
Азық-түлік өнімдерін өндіру жабдыктары |
3 |
Мухамедов Т.А. |
ТК |
Азық-түлiк өнiмдерiнің және шикізаттың сапасын бақылау және бағалау |
2 |
Бугубаева А.У. |
ТК |
Қоғамдық тамақтану кәсіпорындарында қызмет көрсету және ұйымдастыру |
3 |
Хасенов У.Б |
ТК |
Тағамдық концентраттарды және консервілерді өңдіруді ұйымдастыру |
2 |
Хасенов У.Б |
ТК |
Сүтті, етті және балықты консервілердің технологиясы |
3 |
Здерева Л.Б. |
ТК |
Қоғамдық тамақтанудағы есепке алу және есеп беру |
3 |
Бугубаева А.У. |
ТК |
Азық-түлік өнімдерінің өндіру салаларының технологиялары |
3 |
Бугубаева А.У. |
ТК |
Мейрамханалық қызмет көрсетуді ұйымдастыру және технологиясы |
3 |
Бугубаева А.У. |
ТК |
Тағам өнімдерінің қауіпсіздігі |
3 |
Еріш Н. А. |
ТК |
Азық-түлiк өнімдерінің тауартануы |
3 |
Молдахметова З.К. |
ТК |
Азық-түлiк өнімдерінің реологиясы |
3 |
Кожагалиева Н. С. |
ТК |
Тағам өнімдерінің сәйкестігін растау |
2 |
Еріш Н.А. |
ТК |
ҒЫЛЫМИ БАҒЫТТАР
Қайта өңдеу технологиясы және стандарттау кафедрасы ғылыми-зерттеу жұмыстарын келесі тақырыптар бойынша жүргізеді.
- Ұнның сапасын жақсарту мақсатымен ұн тарту алдында астықты өңдеу (т.ғ.к. Смолякова В.Л.)
- Әр түрлі ет өнімдері түрлерінің сапасын кешенді бағалаудың және сақтаудың жаңа критерилерін құрастыру ( т.ғ.к. Молдахметова З.К)
- Қостанай облысының тағамдық кәсіпорындарына инновациялық жобаларды енгізу (т.ғ.к. Щербаков А.М.)
- Тыныс алу мүшелері жүйесінің аурулары бар адамдарға арналған көпшілік тұтынатын функционалды өнімді дайындау (т.ғ.к. Хасенов У.Б.)
- Функционалдық және арнайы тағайындалған өнімдердің рецептурасын құрастыру (а-ш.ғ.к.Здерева Л.Б.)
- Адам капиталын қалыптастыру негізінде қайта өңдеу кәсіпорындарының қызметін жетілдіру (аға оқытушы Саидов А.М.)
Студенттер халықаралық және республикалық сайыстарға белсенді қатысады және жүлделі орындарға ие болады.
- Пирмаханова Арай Галымжановна – «Молодежь в науке: Новые аргументы» ғылыми жұмыстардың II Халықаралық жастар сайысының II дәрежелі Лауреаты құрмет атағын иеленді (Липецк қ., Ресей, 2015ж.), ғылыми жетекшісі: т.ғ.к. Молдахметова З.Қ.
- Опина Гулмира Талгатовна – Студенттердің ғылыми-зерттеу жұмыстарының Республикалық байқауында II дәрежелі дипломмен марапатталды (Алматы қ., Қазақстан, 2015ж.), ғылыми жетекшісі: т.ғ.к. Молдахметова З.Қ.
- Ишмухамбетова Дина Мараловна – Студенттердің ғылыми жұмыстарының Республикалық байқауының «Жас зияткер» номинациясы бойынша I орын алды (Астана қ., Қазақстан, 2015ж.), ғылыми жетекшісі: т.ғ.к. Молдахметова З.Қ.
- Аманжол Ботагоз - Студенттердің ғылыми жұмыстарының Республикалық байқауының «Жас зияткер» номинациясы бойынша I орын алды (Астана қ., Қазақстан, 2016ж.), ғылыми жетекшісі: т.ғ.к. Молдахметова З.Қ.
- Бисембаева Гульдана Еримовна - Студенттердің ғылыми жұмыстарының Республикалық байқауының «Жас зияткер» номинациясы бойынша I орын алды (Астана қ., Қазақстан, 2016ж.), ғылыми жетекшісі: т.ғ.к. Молдахметова З.Қ.
- Шөптібай Тоғжан - Студенттердің ғылыми жұмыстарының Республикалық байқауының «Жас зияткер» номинациясы бойынша II орын алды (Астана қ., Қазақстан, 2016ж.), ғылыми жетекшісі: т.ғ.к. Молдахметова З.Қ.
- Нұрахметұлы Еламан – «Заманауи студенттік ғылымның өзекті тақырыптары: мәселелері және шешу жолдары (Ахмет Байтұрсыновтуғанына 145 жылдығына)»тақырыбындағы Халықаралық студенттік ғылыми-практикалық конференцияда ІІ орын алды, ғылыми жетекшісі: т.ғ.м. Төлеміс Т.С.
Кафедра қызметкерлерінің біліктілігін арттыру
Оқытушылар А.Байтұрсынов атындағы ҚМУ-де жүргізілетін семинарларға қатысып, шет елдерде біліктіліктерін арттырудан өтті. Сертификаттар алынды.
№ р/с |
Оқытушының Т.А.Ә. |
Жұмыстың мазмұны |
Өту орны |
|
білім беру және ғылыми ұйымдарда, шетел кәсіпорындарында мамандық бойынша біліктілігін арттыру |
||||
1 |
Смолякова Валентина Леонидовна |
ПК прошла повышение квалификации по программе «Инновационные технологии производства и контроля качества пищевых продуктов», в Инстититуте повышения квалификации и переподготовки кадров АПК., 72 часа |
Беларусь Республикасы, Минск қ., Белорусь мемлекеттік аграрлық техникалық университеті |
|
2 |
Молдахметова Замзагуль Корганбековна |
Стажировка: прошел стажировку по программе «Высокотехнологичное производство, инновационной технологии и безопасности продуктов питания из раститетльного сырья» 72 часа |
Беларусь Республикасы, Могилев қ., Могилев мемлекеттік университеті |
|
3 |
Молдахметова Замзагуль Корганбековна |
ПК: Свидетельство о повышении квалификации в институте повышения квалификации и переподготовке кадров Учреждения образования по образовательной программе повышения квалификации «Высокотехнологичное производство, инновационной технологии и безопасности продуктов питания из раститетльного сырья», 36 часов |
Беларусь Республикасы, Могилев қ., Могилев мемлекеттік университеті |
|
4 |
Хасенов Уралбай Байзакович |
ПК: прошел повышение квалификации в федеральном государственном бюджетном образовательном учреждении высшего образования по дополнительной профессиональной программе «Технология хранения и переработки сельскохозяйственной продукции», 72 часа |
Ресей, Санкт -Петербург қ. Санкт-Петербург мемлекеттік аграрлық университеті |
|
5 |
Еріш Нурбол Амантаевич |
ПК: прошел повышение квалификации в федеральном государственном бюджетном образовательном учреждении высшего образования по дополнительной профессиональной программе «Технология хранения и переработки сельскохозяйственной продукции», 72 часа |
Ресей, Санкт -Петербург қ. Санкт-Петербург мемлекеттік аграрлық университеті |
|
6 |
Кехтер Ирина Васильевна |
ПК: Сертификат свидетельствует о том, что прошла обучение по программе: «Отложенная выпечка, шоковое замораживание, частичная выпечка» |
Ресей, Санкт -Петербург қ. Ресейдегі LESAFRE тобының «САФ-НЕВА» ААҚ кәсіпорны |
|
7 |
Кехтер Ирина Васильевна |
ПК: Сертификат прошла обучение и повышение квалификации на кафедре инновационных технологий и микробиологии хлебопечения факультета пищевых биотехнологий и инженерии, 72 часа |
Ресей, Санкт -Петербург қ.«Санкт-Петербург ақпараттық технологиялар, механика және оптика ұлттық зерттеу университеті» |
|
8 |
Павлова Любовь Алексеевна |
ПК: Сертификат свидетельствует о том, что прошла обучение по программе: «Отложенная выпечка, шоковое замораживание, частичная выпечка» |
Ресей, Санкт -Петербург қ.Ресейдегі LESAFRE тобының «САФ-НЕВА» ААҚ кәсіпорны |
|
9 |
Павлова Любовь Алексеевна |
ПК: Сертификат прошла обучение и повышение квалификации на кафедре инновационных технологий и микробиологии хлебопечения факультета пищевых биотехнологий и инженерии, 72 часа |
Ресей, Санкт -Петербург қ. «Санкт-Петербург ақпараттық технологиялар, механика және оптика ұлттық зерттеу университеті» |
|
облыстың кәсіпорындарында, ұйымдарында мамандық бойынша біліктілікті арттыру және тағылымдама |
||||
1 |
1.Смолякова В.Л. 2.ХасеновУ.Б. 3.Еріш Н.А. 4.Щербаков А.М. 5.Төлеміс Т.С. 6.Мухамедов Т.А. |
ПК: прошел повышение квалификации по программе МТК 534 «Обеспечение безопасности сельскохозяйственной продукции и продовольственного сырья на основе принципов НАССР» По теме «Особенности технического регулирования в Республике Казахстан и Евразийском Экономическом Союзе», 72 часа. |
Қазақстан Республикасы, Қостанай қ., ҚИжЭУ |
|
2 |
1.Мухамедов Т.А. 2.Төлеміс Т.С. 3. Кожагалиева Г.С. |
ПК: Техникалық реттеу, метрология және менеджмент жүйелері саласындағы қызметкерлерді даярлау және біліктілігін арттыру 72 часа. |
Қазақстан Республикасы, Қостанай қ., «Казақстан стандарттау және сертификаттау институты» |
|
3 |
1.Смолякова В.Л. 2. Щербаков А.М. 3.Хасенов У.Б. 4. Еріш Н.А. 5.Молдахметова З.К. 6. Салимова Д.Ф. 7. Төлеміс Т.С. 8.Мухамедов Т.А. 9. Кожагалиева Г.С. 10. Кехтер И.В. 11. Павлова Л.А. |
Обучающий семинар: профессиональный семинар развития по программе "Науки, технологии. Общество", 15 часов Профессор университета Бургундии ДэниельРейчварг |
Қазақстан Республикасы, Қостанай қ., А.Байтұрсынов атындағы ҚМУ, № 2 ғимарат |
|
4 |
1.Смолякова В.Л. 2. Щербаков А.М. 3.Молдахметова З.К. 4. Салимова Д.Ф. 5. Төлеміс Т.С. 6.Мухамедов Т.А. 7. Кожагалиева Г.С. 8. Кехтер И.В. 9. Павлова Л.А. 10. Карастылев Н.П. 11.Тлеубаева З.Б. |
Обучающий семинар по программе: Сельское хозяйство. Новшества и Питательная Наука,15 часов Доцент, университета аграрных наук Уппсалы ГалияЗамаратская |
Қазақстан Республикасы, Қостанай қ., А.Байтұрсынов атындағы ҚМУ, № 2 ғимарат |
|
5 |
1.Смолякова В.Л. 2. Щербаков А.М. 3.Молдахметова З.К. 4. Салимова Д.Ф. 5. Төлеміс Т.С. 6.Мухамедов Т.А. 7. Кожагалиева Г.С. 8. Кехтер И.В. 9. Павлова Л.А. 10. Карастылев Н.П. 11.Тлеубаева З.Б. |
Обучающий семинар по программе: «Наука об упаковке и технологии упаковки», 15 часов Профессор университета Бургундии Фредерик Дебуафорт |
Қазақстан Республикасы, Қостанай қ., А.Байтұрсынов атындағы ҚМУ, № 2 ғимарат |
ОҚУ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМИ ЗЕРТХАНАЛАР
Оқу үрдісін жүргізу үшін кафедрада келесі зертханалар орналасқан:
Өсімдік шикізаттарынан дайындалған өнімдерді
сараптау зертханасы
(кабинет № 419)
Өсімдік шикізаттарынан дайындалған өнімдерді
сараптау зертханасы
(кабинет № 432)
Оқу зертханалары тәжірибелік және зертханалық сабақтарды жоғары деңгейде өткізуге мүмкіндік беретін, қазіргі заманғы технологиялық құралдармен жабдықталған. Кафедраның студенттердің оқуын тәжірибелік қызметтерге жақындатуға мүмкіндік беретін, қаланың қазіргі кәсіпорындарының филиалдары және оқу-тәжірибелік зертханалары бар.
Кафедраның оқу зертханаларындағы, оқу сыныптарындағы материалды-техникалық база және оқу-әдістемелік қамтамасыз ету білім үрдісін айтарлықтай көтеруге мүмкіндік береді, өз кезегінде білім сапасын арттыруға, студенттердің қажеттілігі және бәсекеге қабілеттілігі мақсатында студенттердің кәсіби және тәжірибелік дайындығын жетілдіру және тереңдетуге жағдай жасайды.